Öppen föreläsning med professor Ursula Heise

Föreläsning

Öppen föreläsning: Professor Ursula Heise från UCLA, USA föreläser om "Where the Wild Things Used to Be: Narrative, Biodiversity, and Multispecies Justice". Efter föreläsningen är alla välkomna på mingel.

Ursula K. Heise är litteraturvetare och en världsledande forskare inom miljöhumaniora som kommer från UCLA och the Institute of the Environment and Sustainability (IoES) i USA. Hon är också en av grundarna till UCLA:s Lab for Environmental Narrative Strategies (LENS) och hon har skrivit böcker som behandlar ämnen som skär mellan litteratur- och miljöstudier och traditionellt naturvetenskapliga områden som ex. biologi och nu senast diskursen kring utrotningshotade arter. Hon har skrivit ett flertal böcker inom miljöhumaniora där Sense of Place and Sense of Planet (2008) och Imagining Extinction (2016) är bland de mest uppmärksammade.

Ursula Heise är en mycket eftertraktad föreläsare världen över och hennes besök i Sverige är ett samarrangemang mellan Göteborgs universitet och The Seed Box i Linköping. Besöket finansieras av Kungliga Vitterhetsakademien, Nätverket för miljöhumaniora samt Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.
Föreläsningen utgår från boken Imagining Extinction och kommer att hållas på engelska.

Abstract: ¿Current discussions of decreasing bio-abundance and biodiversity rely on biological data, but also on story templates that shape narratives about ecological change, sometimes deliberately and sometimes unintentionally. This lecture focuses on the most frequent story templates in accounts of endangered and extinct species and a possible mass extinction in the contemporary age, many of which rely on the master narrative of nature's decline under the impact of modern society that has shaped environmentalist thought for the last 200 years. But narratives of species decline also form part of a more general tendency toward dystopian visions of the future in fiction and film in Western Europe and North America, while stories about species change are inflected differently in other cultures. From this comparatist perspective, possibilities for other story templates and ways of thinking about multispecies communities and multispecies justice emerge that reach beyond elegy and tragedy toward more constructive visions of our ecological futures.¿

Föreläsare: Ursula K. Heise

Datum: 2017-10-26