Arkiv och utbildning i fokus på konferens

Nyhet: 2015-12-23

Maria Cavallin Aijmer, utbildningssamordnare vid institutionen för historiska studier, var en av arrangörerna bakom en konferens om arkiv och utbildning som genomfördes i samarbete med University College of London (UCL) på Humanisten tidigare i december.

Maria Cavallin Aijmer. Foto: Anders Simonsen.Vad var syftet med konferensen?
− I arkivvetenskapen sker en enorm utveckling av den metodiska och teoretiska diskussionen till följd av den digitala utvecklingen i vårt samhälle. Syftet med konferensen var att diskutera hur man skapar utbildningar som på djupet integrerar dessa vetenskapliga landvinningar. Vi ville också samla personer som är aktiva i diskussionen om arkiv, digitalisering och kulturarv för att på sikt bygga en god forskningsmiljö kring dessa frågor.

Vad diskuterades mer konkret?
− Vi diskuterade hur arkivbegreppet har förändrats och blivit mer öppet gentemot medborgarna. Olika samhällsgrupper skapar idag genom till exempel sociala medier arkiv och bygger sin egen historia, så kallade community archives. En annan viktig punkt var hur arkiven förmedlar historien och samtiden. Här fick vi viktiga bidrag i diskussionen från personer som är verksamma vid bland annat landsarkivet och emigranternas hus

Vad blev resultatet av konferensen?
− Vi kommer få ett närmare samarbete både med Centrum för digital humaniora vid vår egen fakultet och med de engelska forskarna från UCL. Det var spännande att se hur många forskare vid vår fakultet som på olika sätt arbetar med frågor rörande arkiv, digitalisering och kulturarv. Jag har själv i uppdrag att utveckla en kurs på avancerad nivå i arkivvetenskap och fick flera uppslag.

Konferensen Archive and Education Conference arrangerades av institutionen för historiska studier tillsammas med institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, institutionen för kulturvetenskaper, Kritiska Kulturarvsstudier (CHS) och Centrum för digital humaniora (CDH).

031-786 10 68, 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se