Två dagar om digital poesi

Nyhet: 2016-09-16

20-21 september arrangeras ett symposium vid Göteborgs universitet om digital poesi – poesi som använder sig av digitala produktionsformer för att animera, överlagra och ställa kritiska frågor.

En av arrangörerna är Johan Alfredsson, lektor i litteraturvetenskap och koordinator för nätverket Poesi som kunskapsform. Han menar att man brukar skilja på digital poesi och nätpoesi: nätpoesi är poesi som distribueras via nätet, på till exempel poesicommunities, medan digital poesi har det digitala som en del av sin tillblivelseprocess.

– Digital poesi arbetar med det digitala som form, vilket kan se väldigt olika ut: det kan handla om animeringar, överlagringar, det vi känner som en boksida kan plötsligt bli instabil och rörlig, rörelser eller klick kan förändra materialet, säger Johan Alfredsson.

Blandning av litteratur och datorspel

En inriktning inom digital poesi som kommer att tas upp på symposiet är poetry games, ett slags mellanting mellan litteratur och datorspel. Det är den tyska forskaren Astrid Ensslin, professor i medier och digital kommunikation vid University of Alberta, Kanada, som kommer att hålla en föreläsning om denna konstnärliga blandform.

– Astrid Ensslin har på sistone ägnat sig åt ofta provocerande poetry games som ställer samhällskritiska och mediekritiska frågor, säger Johan Alfredsson.

Arkivmaterial och ljud bildar historia

En annan gäst på symposiet blir J.R. Carpenter, en kanadensisk poet och konstnärlig forskare verksam i England.

– Hon skapar väldigt intressanta verk genom att plocka in material från olika håll, till exempel arkivmaterial och ljudmaterial, och ställa det bredvid varandra så att det bildar ett slags historia. Ett multimodalt sätt att jobba.

Datorprogram sorterar bort text

Deltar gör även den svenske författaren och konstnären Johannes Heldén som jobbar med ljud, bild och text i olika former.

– Han har byggt upp verket textevolution.net, där han låter ett program hämta material ur sin egen backkatalog som ett sätt att utplåna författarsubjektet och utforska vad det ställer för frågor. Programmet sorterar bort text så att det på sikt finns mindre och mindre text för programmet att välja på, vilket knyter det till flera litterära genrer bakåt i tiden.

Framträdanden på kvällen

Tvådagarssymposiet finansieras av institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och Akademin Valand, arrangörer är Nätverket för poesi som kunskapsform och Centrum för digital humaniora i samarbete med forskningsprojektet RepRecDigit och Litteraturbanken.

Förutom seminarier på Göteborgs universitet (Humanisten och Valand) ordnas framträdanden på Göteborgs Litteraturhus på tisdagskvällen.

Program för tisdagen den 20 september (öppet för alla) finns här, program för onsdagen den 21 september (inbjudan krävs) finns här.

Bilden är skapad av poeten Jason Nelson, som professor Astrid Ensslin kommer att prata om vid sin föreläsning.

Artikeln publicerades först på: lir.gu.se