• Släkthistorier och digitalisering på Bokmässan

[2019-09-19] Normkritiska barnböcker, kvinnliga författarsuccéer och hur konflikterna i Mellanöstern påverkar den svenska skolan - det är några områden som forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion tar upp i sina seminarier på Bokmässan i år.

• Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

[2019-09-13] För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet "rock", och om det med "damm" menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord med fler än en innebörd.

• "Digitaliseringen skapar nya möjligheter men också utmaningar"

[2019-09-13] Vissa lärare är skeptiska, andra ser möjligheter - utvecklingen med digital teknik i skolan kan betraktas på olika sätt. Svensklärarföreningens nyutkomna årsskrift har temat Digitalt och tar upp olika aspekter av temat.

• Kulturarv i Antarktis dokumenteras

[2019-09-09] En gammal forskningsstation på Antarktis ska dokumenteras för framtiden med hjälp av VR-teknik. Jonathan Westin, forskningskoordinator på Centrum för digital humaniora är en av forskarna som ingår i polarexpeditionen.

• Kvinnliga svenska 1800-talsförfattare var internationella storsäljare

[2019-09-05] Emilie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer översattes och spreds utanför Sveriges gränser i tio gånger högre utsträckning än Carl Jonas Love Almqvist. Ändå är det huvudsakligen han som lever kvar i den svenska litteraturhistorien. En forskargrupp vid Göteborgs universitet visar att flera svenska kvinnliga författare var storsäljande celebriteter under 1800-talet.