• Filosofen Ernst Cassirers verk digitaliserade vid Göteborgs universitet

[2018-05-02] En av dåtidens stora tänkare, den tyske filosofen Ernst Cassirer, flydde nazisterna på 30-talet och hamnade under några år i Göteborg. I dag är han åter i ropet och nu har hans verk digitaliserats, vilket förenklar för både forskare och andra intresserade.

• Studenter deltog i workshop med Riksarkivet om det digitala kulturarvet

[2018-04-19] Den 1 februari blev mer än 100 000 000 digitala bilder av arkivhandlingar fritt tillgängliga via Riksarkivets hemsida. Den 11 april var studenterna vid masterprogrammen Digital humaniora och Kulturarv och modernitet inbjudna för att delta i en workshop utifrån specifika frågor kopplade till möjligheterna med Riksarkivets digitala arkivinformation.

• Efterlyses: Selma Lagerlöfs brev till allmänheten

[2018-04-06] Har du eller någon i din släkt ett brev från Selma Lagerlöf liggandes hemma? I ett forskningsprojekt samlas information om de brev som författaren skickade till sin läsekrets.

• Digital humaniora - att bevara kulturarv med digital teknik

[2018-03-23] Hon skulle egentligen bli lärare. Men så startade Sveriges första masterprogram i digital humaniora och Frida Andersson lockades av kombinationen av det humanistiska och det digitala. Efter ett halvårs studier har hon redan fått sommarjobb på museum.

• Luftmätare används i stort medborgarforskningsprojekt

[2018-03-09] Semester i Schleswig-Holstein? Undvik då den lilla orten Tarp. Där är nämligen luftkvaliteten särskilt dålig. Hur vet jag det? Jo, i Tyskland finns cirka 1100 luftmätarstationer, placerade över hela landet av vanliga medborgare, som publicerar resultat om hur luften är just där de bor. - Medborgarforskning har blivit ett demokratiskt inslag i vårt samhälle att ta på allvar, förklarar vetenskapsteoretikerna Dick Kasperowski och Christopher Kullenberg.