• Konferens om medeltidens förfalskade litteratur och konst

[2019-08-19] I veckan startar konferensen Faking it på Humanistiska fakulteten - om medeltida och tidigmoderna förfalskningar inom bland annat litteratur, guld och konst.

• Kulturarvsfrågor i fokus i nytt samarbete

[2019-06-26] Jenny Högström Berntson har beviljats medel från Verifiering för samverkan (VFS) via Forsknings- och Innovationskontoret (FIK) för att starta en samtalsserie om kulturarvsfrågor tillsammans med Världskulturmuseet (VKM).

• Metaforer en svår nöt att knäcka

[2019-06-26] Metaforer är ofta så enkla att förstå att vi sällan reflekterar särskilt mycket över det. Men hur skapar man ett dataprogram som både upptäcker när en grupp av ord ska uppfattas bildligt och dessutom kan avgöra om bilden är träffande? Yuri Bizzoni är den förste forskare som disputerat i datalingvistik vid CLASP, Centrum för språkteori och sannolikhetsstudier, och hans avhandling handlar just om detta.

• Letar efter glömd kulturskatt

[2019-06-26] Patraskteatern, Rubicon och invandrarföreningars scenkonst är bara några exempel på den mångfald av alternativa grupper som fanns i Göteborg under andra halvan av 1900-talet. Nu får projektet Expansion och mångfald 13 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att kartlägga och dokumentera denna hittills ganska ouppmärksammade kulturella rikedom.

• Dansare med fokus på digitalisering

[2019-06-24] Hon har varit professionell dansare i hela sitt liv. Nu tar Torun Odlöw examen från masterprogrammet i digital humaniora. I sitt examensarbete undersöker hon hur olika scenkonstarkiv använder metadata - och hon har delvis använt sig själv som studieobjekt.