• Lär dig mer om Västsveriges unika arkeologi

[2018-11-20] I Västsverige finns flera helt unika arkeologiska fynd, bland annat hällristningarna i Tanumshede eller gravarna vid Varnhem. På kursen Västsveriges arkeologi får studenterna lära sig mer om dessa platser och om ett varierat kulturarv från stenålder till idag. De får också lära sig om hur flera infrastrukturprojekt i Västra Götaland ger arkeologerna ny kunskap.

• Ny teknik gör det lättare att identifiera förfalskade texter

[2018-11-15] Ny teknik har gett oss nya möjligheter, och nya behov av, att analysera och klassificera text, med avseende på vem eller vilka som har skrivit den. Runt tio tusen ord behövs för att ha en rimlig chans att identifiera en skribent. Detta skriver Niklas Zechner, expert på Språkbanken på institutionen för svenska språket, i en artikel i Språktidningen.

• Historiska databaser öppna för alla

[2018-11-12] Johan Åhlfeldt är forskningsingenjör vid Centrum för digital humaniora. Han har arbetat med digital humaniora i ett decennium och har tidigare varit verksam vid Umeå Universitet och Lunds Universitet. Johan Åhlfeldt har skapat flera databaser för forskningsdata, till exempel arkeologiska utgrävningsplatser som Uppåkra utanför Lund, en digital karta över romerska imperiet, en textdatabas för tidigkristna texter från Mellanöstern, samt en karta över det frankiska kungariket under tidig medeltid i Europa. I den här intervjun berättar han mer om hur dessa interaktiva kartor fungerar och om varför det är viktigt att skapa och utveckla databaser för forskning inom humaniora.

• Ny kurs om multimediala arkiv

[2018-11-09] Ny kurs om multimediala arkiv

• Projekt ska upptäcka språkförändring med hjälp av språkteknologi

[2018-11-06] Nina Tahmasebi, forskare på Språkbanken vid institutionen för svenska språket, har i dagarna fått medel för att utveckla automatiska metoder som ska kunna upptäcka språkförändringar över tid. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och förväntas pågå 2019-2022.