• Digital humaniora-student blir doktorand

[2020-06-04] Fyra frågor till vår tidigare student vid masterprogrammet i digital humaniora, Johan Malmstedt, som nu går vidare till en doktorandtjänst vid Umeå universitet.

• Levnadsberättelser från 1700-talet transkriberas

[2020-05-26] Per von Wachenfeldt arbetar under våren inom CDH:s projekt Moravian Lives, där han transkriberar levnadsberättelser skrivna av män och kvinnor som tillhörde herrnhutismen, en religiös inriktning som uppstod på 1700-talet.

• Island och Latinamerika i fokus för Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020

[2020-05-25] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utse cand. mag. Kristinn Jóhannesson och universitetsbibliotekarie Anna Svensson till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2020.

• SHFA först i världen med digital webbpublicering av spanska hällristningar

[2020-05-14] Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA), som samverkar med Centrum för digital humaniora, har nu publicerat dokumentation av spanska hällristningar på sin webbportal. SHFA är därmed först ut i världen att kommunicera dessa spektakulära bilder som främst avbildar krigare, vapen, vagnar och människofigurer daterade till ca 1200¿700 f.v.t.

• Utställning om fri scenkonst blir möjlig genom samarbete

[2020-05-11] I slutet av 1960-talet började scenkonstens institutioner utmanas av fria grupper och utövare. En ny scenkonstkultur växte fram som ifrågasatte hierarkier, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt, intog nya platser och mötte en ny publik. Just nu pågår forskning vid Göteborgs universitet som fokuserar på fri scenkonst och den 16 maj öppnar utställningen Frispel på Göteborgs stadsmuseum - och digitalt.