Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Släkthistorier och digitalisering på Bokmässan

  [2019-09-19] Normkritiska barnböcker, kvinnliga författarsuccéer och hur konflikterna i Mellanöstern påverkar den svenska skolan - det är några områden som forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion tar upp i sina seminarier på Bokmässan i år.

 • Språkteknologi hjälper digitala verktyg att förstå ord med flera betydelser

  [2019-09-13] För att fungera korrekt behöver digitala verktyg kunna förstå om det är musiken eller klädesplagget som avses med ordet "rock", och om det med "damm" menas en vattensamling eller smuts i hörnen. En ny avhandling visar att det är möjligt för datorer som använder mänskligt språk att automatiskt lära sig de olika betydelserna av ord med fler än en innebörd.

 • "Digitaliseringen skapar nya möjligheter men också utmaningar"

  [2019-09-13] Vissa lärare är skeptiska, andra ser möjligheter - utvecklingen med digital teknik i skolan kan betraktas på olika sätt. Svensklärarföreningens nyutkomna årsskrift har temat Digitalt och tar upp olika aspekter av temat.

 • Kulturarv i Antarktis dokumenteras

  [2019-09-09] En gammal forskningsstation på Antarktis ska dokumenteras för framtiden med hjälp av VR-teknik. Jonathan Westin, forskningskoordinator på Centrum för digital humaniora är en av forskarna som ingår i polarexpeditionen.

 • Kvinnliga svenska 1800-talsförfattare var internationella storsäljare

  [2019-09-05] Emilie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer översattes och spreds utanför Sveriges gränser i tio gånger högre utsträckning än Carl Jonas Love Almqvist. Ändå är det huvudsakligen han som lever kvar i den svenska litteraturhistorien. En forskargrupp vid Göteborgs universitet visar att flera svenska kvinnliga författare var storsäljande celebriteter under 1800-talet.

Fler nyheter

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2017-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cdh.hum.gu.se/Aktuellt/
Utskriftsdatum: 2019-09-23