• SHFA först i världen med digital webbpublicering av spanska hällristningar

[2020-05-14] Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA), som samverkar med Centrum för digital humaniora, har nu publicerat dokumentation av spanska hällristningar på sin webbportal. SHFA är därmed först ut i världen att kommunicera dessa spektakulära bilder som främst avbildar krigare, vapen, vagnar och människofigurer daterade till ca 1200¿700 f.v.t.

• Utställning om fri scenkonst blir möjlig genom samarbete

[2020-05-11] I slutet av 1960-talet började scenkonstens institutioner utmanas av fria grupper och utövare. En ny scenkonstkultur växte fram som ifrågasatte hierarkier, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt, intog nya platser och mötte en ny publik. Just nu pågår forskning vid Göteborgs universitet som fokuserar på fri scenkonst och den 16 maj öppnar utställningen Frispel på Göteborgs stadsmuseum - och digitalt.

• Digital bokcirkel ska ge klimatpepp i Corona-tider

[2020-04-22] Förbered dig på nästa omställning: läs en bok om klimatet och diskutera den digitalt. Det är konceptet bakom nya bokcirkeln Gröna cirklar. - Vår idé är att sprida positiva berättelser - vi drunknar i apokalypser och dystopier, säger Camilla Brudin Borg vid Göteborgs universitet.

• Kulturarv i Antarktis blir virtuell modell

[2020-04-14] Två forskare från Göteborgs universitet är nyss hemkomna från en polarexpedition i Antarktis. Där har de dokumenterat en bevarad forskningsstation från en svensk expedition som ägde rum för över 100 år sedan. Nu är arbetet i full gång med att skapa en VR-modell av stationen.

• Svåra epidemier en del av vår historia

[2020-04-08] Den 26 juli 1834 kom koleran till Sverige. Första offret var timmermannen Anders Rydberg från Masthugget. I september nådde sjukdomen Stockholm. - Precis som idag gällde det att väga behovet av karantän mot nödvändigheten av att också få handel och annan verksamhet att fortsätta fungera, berättar Daniel Larsson, forskare i historia.