Immateriella kulturarv mellan teori och praktik

Konferens

Oavsett varifrån i världen vi kommer och hur gamla vi är finns det mycket som vi delar i form av hantverk, ritualer, traditioner, danser, sånger och berättelser. Det kan röra sig om hur vi tar vara på naturens resurser, firar våra högtider, umgås med varandra, den musik vi spelar, ja, allt det som kan föra människor samman och som kan kallas för det immateriella kulturarvet.

Sverige undertecknade år 2011 Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Sedan dess har Institutet för språk och folkminnen arbetat med att utveckla konventionsarbetet i Sverige och påbörjat en nationell förteckning över immateriella kulturarv.

Vi vill under den här dagen belysa konventionens möjligheter och begränsningar utifrån såväl teori som praktik i föredrag, gruppdiskussioner och panelsamtal. Vi kommer få en inblick i hur Institutet för språk och folkminnen arbetar nationellt med sitt uppdrag och hur de tänker kring att bevara det ogripbara.

Sagobygden i Kronoberg blev i december 2018 upptaget på UNESCOs register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med att trygga det immateriella kulturarvet, något vi också kommer få höra mera om under dagen.

Levande traditioner, Unescos konvention om det immateriella kulturarvet i Sverige http://www.sprakochfolkminnen.se/download/18.323ef1f014b4e512eb53e9/1529496033416/Levande%20traditioner%202015.pdf

Välkommen med din anmälan till konferensen! Glöm inte ange om du har särskilda kostönskemål. Konferensen är avgiftsfri, men vid utebliven närvaro efter anmälan debiteras 500 kr

Eventet arrangeras av CCHS/Kulturarvsakademin.

Hela programmet kommer inom kort. Välkomna!

Datum: 2019-03-07

Kategorier: Tvärvetenskap

Arrangör: CCHS/KAA

Plats: Norges Hus, Skånegatan 16, Göteborg

Sista anmälningsdag: 2019-02-27 kl. 13:00.

Kontaktperson: Anita Synnestvedt

Boka plats/anmäl dig