Ljud och museer - på jakt efter multisensoriska metoder

Seminarium

Abstract: Under mitt arbete med utställningsanalyser har jag mer och mer börjat intressera mig för kombinationer bild, ljud och musik och i det här arbetet har jag känt att den socialsemiotiska multimodala teorin, så som den är formulerad av Kress m fl., lämnar mig lite i sticket. Ljud och musik är en smula styvmoderligt behandlat i deras teoretiska ramverk och jag insåg att jag saknade redskap för att analysera och diskutera musiken och ljuden. Därav började jag höra mig för med musik- och filmvetare och blev ganska snabbt dirigerad till Ola Stockfelt. Vi började diskutera saken och jag fick en gammal text av honom där han analyserar en konstutställning med fokus på ljud. Och här såg jag omedelbart det som saknas i den multimodala analysen och i det arbete Ola gör ser jag potentialen till ett mycket spännande möte mellan visuella kulturer och "musik-ljud-film". Den läshungrige kan ta sig an: Levent, Nina, Pascual-Leone, Alvaro (red.) 2014. The Multisensory Museum. Cross-Disciplinary Perspectives on Touch, Sound, Smell, Memory, and Space. Lanham: Rowman & Littlefield. Samt Rachel Hann, Beyond Scenography, Routledge 2018.

Språk: svenska och/eller engelska.

Ansvarig för seminarieserien: Astrid von Rosen astrid.von.rosen@arthist.gu.se. Organiserad i samarbete med Expansion och mångfald (VR 2019-2021) samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Föreläsare: Annika Bünz och Ola Stockfeldt

Datum: 2019-09-17

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Institutionen för Kulturvetenskaper i samarbete med CCHS/Arkivklustret och CDH