Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bergsjöns bortglömda kulturarv

Nyhet: 2017-11-15

I Göteborgsförorten Bergsjön, alldeles intill höghusen i miljonprogrammet, finns en grav från år 1800 före Kristus. Anita Synnestvedt, forskare inom arkeologi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt om vilka som bott på denna historiska plats under de senaste 4000 åren. Med en installation som fylls av berättelser från stenåldern fram till idag, vill hon visa på platsens kulturhistoriska värde.

– Det är ett problemfyllt område på många sätt, men också väldigt välkomnande. Människorna här berättar helt andra historier än de som nämns i media, säger Anita Synnestvedt.

Hon har skapat karaktärer som får gestalta de boende. Här finns Grim, som levde på stenåldern, Isa från bronsåldern, barn som levt här på vikingatiden, i början av förra seklet, under andra världskriget, i början av 1970-talet då bostadsområdet var nytt, och slutligen de barn som bor här nu.

Tanken är att skapa en mötesplats för historieberättande, en plats för de boende i området och ett utomhusklassrum för barnen. Installationen är också tänkt att byggas ur barnens perspektiv.
– Vi ville skapa något hållbart för framtiden. Det är ett nytt sätt at involvera allmänheten, säger Anita Synnestvedt.

Planen är att installationen ska öppna i mars nästa år. Anita Synnestvedts projekt presenterades under konferensen GPS400.

Läs mer om konferensen:

Samverkan och digitalisering för samhället framåt

Citizen science - allmänheten blir experter

Multisensorisk installation utmanar islamofobi

Kortedala - en berättelse om folkhemmet

AV:
031-7864565

Artikeln publicerades först på: gps400.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?