Bortglömt epidemisjukhus får nytt liv

Nyhet: 2019-04-18

Från epidemisjukhus via barnpsykiatrisk mottagning till konstateljéer. Konstepidemin har en brokig historia som många kanske inte känner till. Men nu ska områdets kulturarv undersökas och dokumenteras.

Epidemisjukhuset anlades redan 1886 och var verksamt fram till 1970 då det övergick till en barnpsykiatrisk mottagning. Efter att ha stått tomt i ett antal år öppnades istället konstepidemin i slutet på 1980-talet. Idag huserar omkring 130 yrkesverksamma konstnärer, musiker, författare, filmarbetare och dansare här.
– Konstepidemin är på många sätt en fantastisk plats med alla verksamheter som pågår. Men nästan genast när jag kom dit slogs jag av det tomrum epidemisjukhuset lämnat efter sig. Att det inte fanns något i uterummet som berättade om vad som funnits på platsen tidigare. Det handlar ju ändå om hundra år, epidemisjukhuset har funnits där mycket längre än konstnärerna, säger Tomas Ferm som initierat projektet.

Elisabeth Punzi, psykolog och forskare som deltar i projektet, håller med:
– Jag ser inget som minner om att det någonsin har varit ett epidemisjukhus. Så vi ska tillsammans med projektledarna, det vill säga konstnärerna, titta på hur man konstnärligt kan lyfta och ge detta till göteborgarna med en permanent utställning, säger Elisabeth Punzi.

Projektet som kallas KOM (Konst och Medicin) höll en kickoff i mars och nu har projektdeltagarna börjat spåna på idéer – nästa steg är en arkeologisk utgrävning i maj, där även allmänheten får delta.
– Det ska få vara lite öppet och organiskt, med olika perspektiv, även med berättelser från medborgare som varit patienter där och har minnen därifrån, säger Elisabeth Punzi.

Öppningen av den nya utställningen är planerad till 2021. Fram till dess kommer olika seminarier och evenemang att hållas, med olika perspektiv på det gamla epidemisjukhuset, arkitekturen, platsen och de avtryck som människor har gjort där. Tomas Ferm tycker det är viktigt att lyfta fram områdets kulturarv och känner en stor lust inför att iscensätta projektet.

– Jag har respekt för det förflutna. Särskilt när mänskliga erfarenheter och avtryck riskerar att falla i glömska. Konstnärer, poeter, filmare och musiker med flera ska delta med specialproducerade verk och förmedla berättelsen om epidemisjukhuset. Deras unika tolkningar kommer att aktivera arkitekturen och det historiska området på oväntade sätt. För mig är det både roligt och intressant, säger han.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturarvsakademin, Konstepidemin, CCHS Kritiska Kulturarvsstudier vid Göteborgs Universitet, Medicinhistoriska museet, Folkuniversitetet och Föreningen Spotcity.

Konstepidemin

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se