Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jonathan Westin ny klusterkoordinator

Nyhet: 2019-04-30

Jonathan Westin är ny klusterkoordinator för Embracing the Archives, ett av CCHS sex olika kluster. Westin är docent i kulturvård vid Göteborgs universitet samt medlem av Getty Ancient Itineraries Institute.

Jonathan Westin har haft en betydande roll inom Aroseniusprojektet, där han har utvecklat appar och gjort visualiseringar av konstnären Ivar Arosenius hem och konstnärskap. Han har även arbetat inom tre parallella projekt kring medeltida kyrkobebyggelse och etruskiska kammargravar. I dessa projekt har han forskat om det partikulära med det digitala; hur något översätts eller omformuleras till att bli digitalt, vad som händer med värden i denna process och vad som förloras och vad som förändras.

– Arkiv har i detta arbete varit centralt, då de i alla tider utgjort konstruerade kontexter och översättningar av verkligheten. Digitaliseringar av arkiv utgör därför en översättning av en översättning, en ny konstruktion för en konstruktion. Vad som fascinerar mig med detta är den möjlighet detta erbjuder att tänka om eller djupare på dessa kontexter och om det finns nya sätt att iscensätta dem på som ger arkiven ny mening, säger Jonathan Westin.

Han har under större delen av sitt liv på olika sätt jobbat med digitala representationer av mänskliga miljöer och artefakter.
– Att dessa representationer varit just digitala var i sig ingen fascination eller målsättning, men de verktyg genom vilka jag kunde iscensätta och positionera saker så att de fick mening resulterade i digitala manifestationer. Mitt avhandlingsarbete tangerade det digitala, men endast som ett kommunikationsmedel bland andra och med samma möjligheter och problem, säger Jonathan Westin.

AV:
031-7864565

Artikeln publicerades först på: criticalheritagestudies.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?