Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kortedala - en berättelse om folkhemmet

Nyhet: 2017-11-15

Kortedala är en stadsdel med omkring 9000 bostäder byggda på 1950-talet. Här finns landets första och kanske enda lägenhetsmuseum som speglar tiden mellan 1955 och 1965. Men syftet är inte bara att visa hur det såg ut, utan även visa vardagslivet med alltifrån pepparkaksbak till handarbete.

– Museet talar om en miljö, inte bara ett hem. Det berättar om välfärdssamhället med ”moderna medborgare”. Att kunna ta spårvagnen från Haga till Kortedala och på så sätt bli modern, säger Kerstin Gunnemark professor i etnologi vid Göteborgs universitet.

På den tiden var Haga ett nedgånget område och förorterna betraktades som lyxiga områden.
– Men det var inte bara glädje över att få tre rum och kök, centralvärme och halvautomatisk tvättstuga var sjätte vecka. Det var också mardrömmen att inte kunna betala hyran på 155 kronor i månaden. I Annedal hade man ju bara betalat 45 kronor, säger Kerstin Gunnemark.

De första hyresgästerna flyttade in i de nybyggda husen i Kortedala den 7 november 1953. Sedan dess har berättelser samlats in genom skrivarcirklar på 1980-talet och guideminnen från 1990-talet och så genom generationsväxlingen på 2010-talet.
– Det här museet bygger på berättandet och hade inte kommit till utan berättelserna. Vi skulle vilja göra en app som presenterar hur livet upplevdes. Jag tror att det kan vara en ingång till en djupare, eller kanske bredare, förståelse för hur det var på den här tiden, säger Kerstin Gunnemark.

Kerstin Gunnemark höll sin presentation under GPS400-konferensen den 8-9 november.

Läs mer om konferensen:

Samverkan och digitalisering för samhället framåt

Multisensorisk installation utmanar islamofobi

Citizen science - allmänheten blir experter

Bergsjöns bortglömda kulturarv

AV:
031-7864565

Artikeln publicerades först på: gps400.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?