Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Multisensorisk installation utmanar islamofobi

Nyhet: 2017-11-15

En karta av en engelsk gata, omgiven av skålar med små bitar av mat och kryddor, tygstycken, smycken – och så en mystisk svart låda som både pratar och släpper ut doft.
Det handlar om en multisensorisk installation – en utställning som involverar alla fem sinnen. Här kan besökaren smaka, lukta, känna, lyssna och se på en liten del av världen. I det här fallet Golborne Road i London, även kallat Lilla Marocko.

– En besökare fick höra ett böneutrop i en av högtalarna och reagerade väldigt negativt. ”Det är ljudet av krig!” sa han. Jag bad honom att föra lådan över en av bilderna och det gjorde han. Ur lådan kom då en röst som berättade om ett alldeles ordinärt barndomsminne. Om hur böneutropet betydde att det var dags för kvällsbön, att det troligtvis var alldeles för sent att vara ute och leka och att det var tid att gå hem.

Det är Alda Terracciano som berättar, forskaren och konstnären som tillsammans med sin kollega Marina Carulli vid Politecnico Milano i Italien skapat installationen ”Zelige Door on Golborne Road”. Den mystiska svarta lådan – Zelige Door – är en invecklad apparat innehållande en surfplatta som förs över bilderna och därmed börjar en berättelse spelas upp i högtalaren mitt på bordet. I lådan finns även små behållare med doftämnen vilka aktiveras när lådan förs över en bild på en maträtt.

Digital teknik främjar dialog

Varje bild är kopplad till en berättelse, och det är de boende på Golborne Road som berättar. Om barndomsminnen från gatan där hemma, om sina släktingar, maträtter, kläder och traditioner.
– Det ungdomarna berättade om hade de äldre aldrig hört och vise versa. Vi riskerar att förlora de här människornas kulturarv, säger Alda Terracciano.

Installationen undersöker och synliggör det marockanska samhället i London genom att experimentera med nya digitala tekniker. Alda Terracciano menar att ny digital teknik kan användas för att öppna upp för dialog. Som i fallet med böneutropet.
– Vi är omgivna av stereotyper. Ju mer globala och komplexa våra samhällen blir, desto mer behöver vi förstå. Jag vill utmana den islamofobiska bilden som lyfts fram i västerländska medier, säger Alda Terracciano.

Installationen visades upp under GPS400-konfernsen som ägde rum 8-9 november.

Läs mer om konferensen:

Samverkan och digitalisering för samhället framåt

Citizen science - allmänheten blir experter

Bergsjöns bortglömda kulturarv

Kortedala - en berättelse om folkhemmet

AV:
031-7864565

Artikeln publicerades först på: gps400.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?