Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Släkthistorier och digitalisering på Bokmässan

Nyhet: 2019-09-17

Normkritiska barnböcker, kvinnliga författarsuccéer och hur konflikterna i Mellanöstern påverkar den svenska skolan – det är några områden som forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion tar upp i sina seminarier på Bokmässan i år.

Bokmässan 2019 pågår 26–29 september. Göteborgs universitets monter finns på entréplan, B07:74, och rymmer en rad seminarier och samtal om forskning och utbildning. Seminarierna ingår i entréavgiften.

Flera seminarier hålls av forskare från institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, välkommen att komma och lyssna!

TORSDAG 26 SEPTEMBER

Klockan 10.30

Rättvisande litteratur? Normkritiska barnböcker i förskolan

Vilka möjligheter och utmaningar rymmer användningen av normkritisk barnlitteratur i förskolan? Vår utgångspunkt är intervjuer med förskollärare.
Deltagare: Anna Nordenstam, docent i litteraturvetenskap, och Kristina Hermansson, fil. dr i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet.

Klockan 11.00

Det svenska romanundret kring 1850

Nya rön visar att svenska kvinnliga författare gjorde succé i Europa och USA på 1800-talet.
Deltagare: Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap, och Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet. Samtalsledare: Elin Widfeldt, kommunikatör.

Klockan 14.00

Hällristningar och AI

Hur kan artificiell intelligens användas för att analysera hällristningar av båtar, jakt, djur och vapen från förhistorisk tid? Ett samtal mellan Christian Horn, forskare, institutionen för historiska studier och Mats Fridlund, forskare och biträdande föreståndare, Centrum för digital humaniora.

Klockan 16.30

Geijerarvet – en släkthistoria om dikt och galenskap

Bland ättlingarna till Erik Gustaf Geijer finns namn som Agnes von Krusenstjerna och David Lagercrantz. Men i arvet varvas framgång med sinnessjukdom.
Deltagare: Lars Lönnroth, professor emeritus i litteraturvetenskap, och Eva Borgström, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet

FREDAG 27 SEPTEMBER

Klockan 12.00

Roboteacher? Digitaliseringens utmaning för skolan och lärarutbildningen

På universitetet utbildas framtidens lärare. Hur kan de förberedas inför den radikalt annorlunda situation som växer fram i takt med digitaliseringen?
Deltagare: Clemens Cavallin, docent i religionsvetenskap, Göteborgs universitet och Linda Höidal, produktchef på Loops Education. Samtalsledare: Fredrika Lagergren Wahlin, vicerektor för samverkan, Göteborgs universitet.

Klockan 13.00

Nödvändiga men svåra samtal – hur svenska skolan påverkas av konflikterna i Mellanöstern

Ett samtal om skolans roll i en allt mer globaliserad och polariserad värld. Vilka utmaningar upplever lärare kring kontroversiella frågor?
Deltagare: Karin K Flensner, forskare inom samhällsvetenskap-utbildningsvetenskap, Högskolan Väst, och Göran Larsson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet

LÖRDAG 28 SEPTEMBER

Klockan 11.00

Humaniora – precis som all annan vetenskap

Är det rimligt att framställa humaniora som en annorlunda vetenskap och vilka krav bör ställas på den? Ett samtal om humanioras eventuella särart.
Deltagare: Göran Larsson, professor i religionsvetenskap och prodekan vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet, Thomas Karlsohn, professor i idé- och lärdomshistoria och Uppsala universitets representant i tankesmedjan Humtank

Övriga punkter på Bokmässan där LIR-forskare medverkar:

TORSDAG 26 SEPTEMBER

Den vetenskapliga bokens framtid

Klockan 12.00-12.15, Forskartorget, B-hallen
Hur ska den vetenskapliga boken möta kraven på högkvalitativ granskning och öppen tillgång? Ett av svaren heter Kriterium. Åsa Arping och Annika Berg samtalar utifrån den senares bok De samhällsbesvärliga: Förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige. Medverkande: Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet och huvudredaktör för Kriterium och Annika Berg, docent i idé- och lärdomshistoria, Stockholms universitet

Arrangör: Forskartorget/Kriterium

Murvel, pacifist och kåsör. Den mångsidiga Barbro Alving
Klockan 15.30-15.50, monter B01:04
Paulina Helgeson samtalar med Åsa Arping om Alvings plats vid frontlinjen och i folkhemmet

Arrangör: Litteraturbanken

FREDAG 27 SEPTEMBER

Fred, miljö och jämställdhet

11.40-12.00, Globala torget, orange scen, H-hallen
Våra stora ödesfrågor i dag, tänkte och skrev Elin Wägner om på 1940-talet. Vad hade Elin sagt till oss idag, och om Agenda 2030?
Deltagare: Katarina Leppänen, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, moderator: Kerstin Alnebratt, regionchef Sensus västra Sverige

Europa, politiken och framtiden

Klockan 15, monter B08:40.

Jens Norrby, doktorand i idéhistoria, medverkar i Europapoddens liveinspelning tillsammans med Claes Aronsson, Susanne Palme och Dick Harrison.

Könsroller i tyskspråkig litteratur

Klockan 17.00-17:45, scen J2

Vem bestämmer dagordningen på den tyskspråkiga bokmarknaden? Har kvinnor svårare att bli utgivna än män? Är dagens berättande och litterära karaktärer präglade av rådande ojämlikheter, könsroller och ideal? Sarah Berger, tysk författare, bloggare och fotograf, Andrea Grill, österrikisk evolutionsbiolog och författare, och Peter Stamm, vinnare av schweiziska bokpriset 2018, diskuterar litterära och sociala begränsningar samt villkor i de tysktalande länderna. Moderator: Irina Hron, gästforskare i tyskspråkig litteratur, Göteborgs universitet

LÖRDAG 28 SEPTEMBER

Frihet – ett argument för ofrihet?
Klockan 10.00-10.45, sal J1

I boken Frihet – makt, kontroll och kampen för vår framtid konstaterar brittiske filosofen Raoul Martinez att begrepp som fria val, yttrandefrihet och fri marknad ofta används för att rättfärdiga motsatsen till frihet. Hur kommer det sig? Vad är egentligen frihet? Frihet till, eller frihet ifrån något?
Ett samtal om frihet som argument för ofriheter med Raoul Martinez, Andreas Johansson Heinö, förlagschef Timbro, Kajsa Ekis Ekman, författare, och samtalsledare Ola Sigurdson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet. Samtal på engelska.

Arrangör: Jonsereds herrgård, Göteborgs universitet, i samverkan med Ordfront bokförlag

Hur mycket är klockan – egentligen? Om tid då och nu
Klockan 12.00-12.20, Rum för populärvetenskap, F4

För hundra år sedan kunde tiden anges i lokal soltid, järnvägstid, telegraftid och navigationstid – en röra som reddes ut genom standardiseringar som tillkom runt sekelskiftet 1900. Vetenskapshistorikerna Gustav Holmberg och Johan Kärnfelt berättar om tidsnormer, bakgrunden till dem och varför vi har just den tid som vi har i dag.

Arrangör: Nordic Academic Press

Digitala etrusker: Svenska institutet i Rom och Centrum för digital humaniora

Klockan 16.00, monter B05:70

Från grävdagböcker, kataloger och rekonstruktionsteckningar till kartor, nätverk och virtual reality-modeller. Vilka är möjligheterna med ett digitalt etruskerarkiv?
Medverkande: Jonathan Westin, Svenska institutet i Rom, Göteborgs universitet

Arrangör: Eddy.se AB

SÖNDAG 29 SEPTEMBER

Beundrarinnornas brev till Selma Lagerlöf

Klockan 15.20-15.40, Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen

I nya numret av tidskriften Ord & Bild, som har brev som tema, skriver litteraturforskaren Jenny Bergenmar om beundrarinnornas brev till Selma Lagerlöf. Två brevväxlingar står i centrum: den ena med Amalia Björck som var lärarinna vid Majornas kommunala flickskola i Göteborg och även författare, den andra med Sally Högström som var kvinnlig pionjär inom gymnastiken. Det är brev som kan fogas till berättelsen om dåtidens samkönade kärlek.

Medverkande: Jenny Bergenmar, docent i litteraturvetenskap, och Marit Kapla, journalist och författare

AV:

Artikeln publicerades först på: lir.gu.se

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?