Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utställning lyfter fram kärleksrelationer till prylar

Nyhet: 2019-02-01

Kan relationen till dina saker ses som en kärleksrelation? Vilka saker vårdar vi och vilka kastar vi bort? Det är några av frågorna som ställs under en kommande utställning på Världskulturmuseet. En del av utställningen bygger på forskningsprojektet Re:heritage som handlar om människors relationer till loppisköpta prylar.

– Vi ingår i en större utställning om konsumtion och människans överlevnad och vår del handlar om second hand och återbruk, säger Staffan Appelgren som forskar inom projektet Re:heritage tillsammans med Anna Bohlin. De är båda socialantropologer vid Institutionen för globala studier och klusterledare för globalklustret inom CCHS.

Känslomässiga band

Utställningen Human Nature handlar om hur konsumtionen påverkar vår jord och tar upp frågor om hur vi kan ställa om till en mer hållbar värld. I Sverige är vi duktiga på miljö- och klimatarbete, men Sverige sticker ut med sin höga konsumtion.
– I vår del vill vi lyfta fram relationen människor och föremål, så som vi känner igen kärleksrelationer. De har inte bara ett funktionellt perspektiv utan det handlar mycket om känslor, så vi använder det som metafor, säger Staffan Appelgren.

"Det finns också en relation till prylbantning, att rensa ut. En del vi har intervjuat har nästan bett om ursäkt för att de har så mycket grejer."

Hans och Anna Bohlins bidrag har tre delar. I del A väcks tanken på att vi kan ha relationer till saker som kan liknas vid kärleksrelationer. Vi får se muggar och koppar som donerats av människor tillsammans med berättelser om vad dessa föremål har betytt i deras liv. Här beskrivs även ”förälskelseögonblicket” eller det första mötet, hur blev man intresserad och vad man upplevt tillsammans.

Medborgarforskning och prylbantning

Del B handlar om långvariga relationer hur de har utvecklats över tid, som motvikt till konsumismens slit och släng.
– Det handlar om trotjänarna som inte gör så mycket väsen av sig men finns där och är ganska bra, är en hjälp i vardagen – det finns fina minnen i relation till dem.
Här möts besökaren av en vägg med prylar inskaffade i second hand-affärer. Besökaren kan också ange sin egen trotjänare och fylla i ett antal kategorier om varför man har det kvar.
– Det kanske finns minnen, den är fin eller funktionell, det har inte blivit av att man gjort sig av med den – det behöver inte bara vara positivt, säger Staffan Appelgren.

I den här delen samlar forskarna in data med förhoppningen att det kan bli en artikel eller användas i ett vetenskapligt sammanhang.
– Det finns också en relation till prylbantning, att rensa ut. Vi tycker att det känns som att prylhetsen relaterar till prylångesten, man får dåligt samvete. En del vi har intervjuat har nästan bett om ursäkt för att de har så mycket grejer. Vi vill väcka mer positiva känslor kring bråten, att man inte bara ska kapa relationerna och göra sig av med dem, utan väcka tankar kring sakerna. Kanske börja använda och reparera dem, säger Staffan Appelgren.

Träffa en terapeut

I del C kan besökaren möta en prylterapeut och prata om vad som händer när det blir lite dåligt i relationen, när man tröttnar på varandra och något annat lockar.
– Det är lite lekfullt. Man kan berätta om saken man tänker på och kanske vill göra sig av med.

Det är dock ingen riktig terapeut som besökaren möter – i ett bås sitter en docka med en projektion av ett mänskligt ansikte, där man med ett visst mått av interaktion kan berätta vad man vill göra sig av med – eller behålla.
– När vi har forskat har vi sett att det relationella blir viktigt. Saker betyder något, det är som sociala relationer. Vi vill väcka tankar kring både personliga och globala frågor. Kan föremålen vara subjekt? Ska man ta hand om dem på ett visst sätt? Prylterapeuten kanske kan förnya glädjen eller få mig att göra mig av med saken på respektfullt sätt, så att någon annan kan få nytta av det.

Human Nature invigs på Världskulturmuseet den 8 februari och visas fram till våren 2020. Utställningen flyttas sedan till Etnografiska museet i Stockholm där den kommer att för att visas under ett och ett halvt år.

Läs mer om invigningen

FOTO: STAFFAN APPELGREN

AV:
031-7864565

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2015-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cdh.hum.gu.se/Aktuellt/n//utstallning-lyfter-fram-karleksrelationer-till-prylar.cid1615132
Utskriftsdatum: 2020-02-25