Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Expansion och mångfald: Digital kartläggning och analys av den utominstitutionella scenkonsten i Göteborg 1965-2000

Projektet syftar till att anta den angelägna utmaningen att redogöra för mångfald i det sena 1900-talets scenkonsthistoria. Genom att använda bland annat data från digitaliserad dagspress kommer vi att undersöka följande forskningsfråga: Hur kan en mera inkluderande historia om den utominstitutionella scenkonsten skapas genom att kombinera historiografiska och urbana analyser med kapaciteten hos nya informationsteknologier? Genom att bygga vidare på tidigare forskning om utominstitutionell scenkonst i Göteborg 1965–2000, kommer staden att användas som en fallstudie för att undersöka det olösta historiografiska problemet att redogöra för mångfald inom det expanderade scenkonstfältet.

Under projektets första år kommer Riksarkivet att digitalisera Göteborgsrelaterad dagspress och en databas där vetenskaplig och digital expertis möts kommer att konstrueras. Under det andra året kommer vi att digitalt undersöka recensioner och ofta nedvärderat källmaterial som annonser, bildtexter och fotografier, och ladda upp nya empiriska resultat i databasen. Till exempel kommer karnevaler där migranter medverkar, uppsökande föreställningar för barn, och queera händelser att kartläggas. Under det tredje året, när databasen och dess tillhörande studier färdigställs, kommer det att bli möjligt att på nya sätt begreppsliggöra hur ett mycket varierat kulturarv representeras historiskt och rumsligt. Därför kommer nya forskningsfrågor såväl som digitala metoder och modeller att framträda för att möjliggöra inkludering och tillgängliggörande av ett kulturarv som engagerar många olika människor.

Projektet leds av Astrid von Rosen, konstvetare med inriktning mot scenkonst och Cecilia Lindhé, litteraturvetare och föreståndare för Centrum för digital humaniora. Övriga medverkande forskare är teatervetaren Mikael Strömberg och urbansociologen Helena Holgersson. I projektet medverkar också GIS-experterna Johan Åhlfeldt och Ida Storm. Teatervetaren Fia Adler Sandblad är från våren 2020 associerad till projektet. Praktikant under hösten 2019 och våren 2020 är Hannane Nabavi.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Kungliga Biblioteket, och Riksarkivet.

Projektledare: Astrid von Rosen och Cecilia Lindhé
Projekttid: 2019-2021
Finansiering: Vetenskapsrådet

Läs mer på projektets blogg

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2020-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?