Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kartläggning av religion i vardagen - medeltida helgonkulter i Sverige och Finland

Förr var helgonen en central förbindelselänk mellan den jordiska tillvaron och det gudomliga. De åberopades i alla tänkbara situationer i det vardagliga livets olika skeden. De formade landskapet, strukturerade livsrytmen och året efter festdagarna, åstadkom mötesplatser och fick människor i rörelse till pilgrimsmål.

Inom projektet skapas en öppen databas över de texter och föremål som förknippas med helgon och är daterade från 1100- till 1500-talen. Detta innebär att databasen kommer att inrymma alla källor från inrättandet av Uppsala kyrkoprovins år 1164 – då hela området var officiellt kristet – till och med reformationens konsolidering i samband med Uppsala möte 1593. Under den här tiden var helgonkulter en fundamental del av människans vardag.

Projektet omfattar kartläggningar av helgonkulter inom det medeltida Sverige, vilket inkluderar Finland. Det blir möjligheter att visualisera helgonkultens utbredning i tid och rum, samt hur den tog sig uttryck i form av berättelser och kultföremål. Detta kommer bland annat att ske genom interaktiva kartor skapade inom projektet.
Med databasen erbjuds nya möjligheter till korsbefruktning mellan olika kategorier av källor (föremål, texter, platser, byggnader) och därmed också nya möjligheter att studera helgonkulten som socialt fenomen.

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet och leds av Sara Ellis Nilsson vid Linnéuniversitetet.

Läs mer om projektet

Sidansvarig: Katarina Wignell|Sidan uppdaterades: 2019-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?